Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwarte els

Alnus glutinosa

Zwarte els is een ijzersterke boom die het ook op slechte drassige grond goed doet. Hij is vaak meerstammig, tussen boom en struik, en met een donkerbruine tot zwarte, diep gegroefde schors. De boom heeft een hoge, open, kegelvormige wat onregelmatige kroon.

De bladeren zijn donkergroen, omgekeerd eirond, grof dubbel gezaagd, 4 tot 10 cm lang en de jonge bladeren zijn ietwat kleverig. De mannelijke katjes zijn eerst geel, daarna donker, zo'n 5- 10 cm lang en hangend. De vrouwelijke vruchten zijn 0,5 cm lang en opstaand, eerst rood daarna bruin.

De vruchten van de els worden elzenpropjes genoemd, ze zijn eerst groen en kleuren later zwart. In de elzenpropjes zitten de kleine gevleugelde zaadjes.

Eigenschappen

Kleur
geel
rood
Type
boom
Grootte
600
Bladeren
donkergroen, omgekeerd eirond, grof dubbel gezaagd
Wanneer planten
februari
-
maart
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
mannelijke katjes en vrouwelijke vruchten
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Zwarte els heeft een vochtige bodem nodig. Toch dient de bodem luchtig en goed doorlaatbaar te zijn. De boom staat graag op een zonnige plaats.

Cultivars (Soorten)

'Imperialis', de keizerlijke els, groeit elegant en trager en heeft opvallend smalle, ingesneden blad met gave randen dat lijkt op dat van de Japanse esdoorn.

Onderhoud

Zwarte els verdraagt snoei zeer goed. Snoeien kan in de winter of in de zeer vroege lente.

Dit wist je nog niet:

Zwarte els werd aangeplant voor hakhoutwinning. Men kapte iedere 8 jaar de stammen en verwerkte dit tot stookhout. Daarna loopt de boom terug uit en kan dit iedere 8 jaar herhaald worden.