Overslaan en naar de inhoud gaan

Parelbes

Gaultheria mucronata

Parelbes is een erg dankbare winterheester voor bloembakken en perken. Het is een markante winterverschijning die het vooral van z'n bessen moet hebben. De opvallende witte, roze of rode bessen blijven de hele winter aan de plant. 

In de zomer bloeit parelbes met witte of roze, knikkende bloemetjes. Ze staan op korte steeltjes in de bladoksels en hebben een roze schijn. De donkergroene bladeren zijn glanzend, leerachtig en eindigen in een puntje.

Eigenschappen

Kleur
roze
wit
Type
heester of struik
Grootte
100
Bladeren
donkergroen, glanzend, leerachtig
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Snoeien
mei
Bloem
wit of roze, knikkend, op korte steeltjes in de bladoksels
Extra
wintergroen
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Heideplantje dat het liefst op een zure, vochtige, zanderige grond of turf groeit. Niet in de volle middagzon, noch op droge plekken. In de winter zet je parelbes op een beschutte plek, uit de wind.

Cultivars (Soorten)

Aan de vrouwelijke of tweeslachtige planten komen de rode (of, bij de cultivars: roze en witte) bessen die de hele winter aan de plant blijven.

Bell's Seedling is de enige tweeslachtige, met bloemen en bessen. Heeft kleine witte bloempjes en donkerrode bessen tot 1 cm. Andere excellente cultivars zijn Pink pearl, Sea Shell, Crimsonia, Mulberry Wine en Wintertime. 
Gaultheria procumbens 
of bergthee is een excellente bloembakplant uit dezelfde familie (heidefamilie).

Onderhoud

Giet parelbes nooit met leidingwater, dit bevat te hoge gehaltes aan kalk. Parelbes houdt van een zure bodem en daarom giet je het plantje best met regenwater.

In een strenge vorst moet het plantje afgedekt of binnengehaald worden.

Snoei in mei de oudste takken weg, zodat de parelbes niet te houterig wordt. Ze vormt zelf nieuwe uitlopers.

Afbeelding