Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimplanten

Klimplanten zijn helemaal niet moeilijk. Als je ze juist plant en verzorgt, moet je er weinig naar omkijken. Ze zijn bovendien ideaal om een lelijke muur te verbergen of een saaie schutting op te vrolijken. Dat wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat er verschillende soorten klimplanten zijn? Elk hebben ze hun eigen groeiwijze en kunnen ze gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

De mooiste klimplanten met bloemen

Voor we de verschillende soorten klimplanten voor jou op een rijtje zetten, geven we je alvast onze drie favoriete klimplanten met bloemen mee. Als je op zoek bent naar een klimplant met een prachtige uitstraling moet je niet verder kijken.

  • Blauwe regen (wisteria) is een van de sierlijkste klimmers. Deze plant bloeit van begin mei tot half juni met spectaculaire, lange, hangende trossen met licht geparfumeerde, lavendelblauwe bloemen. Ideaal om over een pergola of boog te leiden.
  • Clematis of bosrank is een klimmer die zich perfect laat leiden. Er bestaan heel wat verschillende soorten clematis, zoals de ‘Nelly Moser’ en de ‘Dr. Ruppel’. De clematis ‘Armandii’ bloeit het vroegst. De witte bloemen, die zoet geuren, staan gebundeld in tuilen.
  • Kamperfoelie heeft buisvormige bloemen aan de basis die dan in vijf bloemblaadjes splitsen. De bloemen zijn vaak geurig en kunnen zelfs als snijbloem gebruikt worden.

Winterharde klimplanten

Zo goed als alle klimplanten zijn winterhard. Enkel met de klimop (helix) moet je oppassen. Deze kan je best beschermen tegen de vorst met bijvoorbeeld een vliesdoek. Twijfel je of jouw klimmer winterhard is? Zoek de plant op in onze plantengids, waar je steeds alle nodige informatie vindt.

Groenblijvende klimplanten

De meeste klimplanten verliezen hun bloemen en bladeren tijdens de winter. In die periode vallen hun takken mooi op, wat zeker zijn charme heeft. Heb je toch liever een klimplant die ook in de winter groen blijft? Dan zijn de volgende klimplanten iets voor jou:

  • Klimop (Hedera helix)
  • Kamperfoelie
  • Clematis
  • Toscaanse jasmijn

Klimplant met hechtwortels of -voeten

Deze klimplanten hechten zich met kleine worteltjes vast aan verticale oppervlakten zoals muren en hekken. Let op, ze kunnen muren beschadigen. Een typische klimmer met hechtwortels is Hedera (klimop).

Een klimplant zoals wilde wingerd (Parthenocissus) kleeft zich als het ware vast aan een muur. Ze hebben geen draden, latwerk of stokken nodig. Ideaal om grote oppervlakten te bedekken.

Slingeraars

Slingerende klimplanten winden zich om hun steun. Perfect om langs draden of stijlen te laten groeien. Laat slingerplanten niet op gastplanten groeien. Ze zullen deze verstikken. Ook rond regenpijpen laat je ze beter niet hun gang gaan. Enkele voorbeelden:

  • Blauwe regen (Wisteria)
  • Hop (Humulus)
  • Boomwurger (Celastrus)

Rankers

Rankers slingeren zich met hun dunne ranken om een latwerk of draad. In tegenstelling tot de stengels van de slingeraars zullen de ranken van deze soorten klimplanten een andere plant niet verstikken. Je kan hen dus gerust rond een gastplant laten groeien.

  • Clematis
  • Passiebloem
  • Siererwten

Klimplanten die geleid moeten worden

Deze soorten klimplanten moet je van tijd tot tijd een handje helpen. Zo moeten rozen en braamstruiken (Rubus) regelmatig aangebonden worden.