Overslaan en naar de inhoud gaan

Tropische planten op je terras

Op vakantie kom je vaak prachtige, exotische planten tegen. Toch hoef je niet naar het buitenland om van tropische planten te genieten. Sommige planten geven je tuin en terras diezelfde tropische uitstraling. Maar welke planten zijn geschikt? En hoe moet je ze verzorgen? Ontdek hier welke planten je meevoeren naar zon, zee en strand.

Tropische planten die hier gedijen

  • Laurier (Laurus nobilis) heeft een leerachtig blad. Snoei 2 keer per jaar. Aromatische blaadjes.
  • Oleander (Nerium oleander) is verkrijgbaar in een rijk kleurenpalet.
  • Vijg (Ficus) kan tijdens een zachte winter buiten blijven staan. Mooie lepelvormige bladeren.
  • Dwergsinaasappel of kumquat (Fortunella japonica) draagt oranje vruchten. Bloeit in de winter. Zet pas buiten na ijsheiligen.
  • Tibouchina bloeit van het begin van de zomer tot het najaar. Violette bloemen. Snoei in het voorjaar om compacte vorm te behouden.
  • De bananenplant heeft opvallende bladeren. Veel varianten verkrijgbaar. Houdt van een warme en lichte staanplaats.
  • Lagerstroemeria draagt van juli tot september witte, roze of rode bloemen. Rijkelijke bloei. Kan ook in volle grond geplant worden.
  • Callistemons is verkrijgbaar in rood en bloeit van juni tot september. Opvallende bloemen. Matig winterhard.

Hoe moet je tropische planten verzorgen?

Knip uitgebloeide bloemen weg om de bloei te bevorderen. Als er groene bolletjes op de bloemen blijven hangen, dan wordt er zaad gevormd. Je kan ervoor kiezen om deze wel te laten hangen. Hou er wel rekening mee dat veel soorten niet winterhard zijn.

Vanaf oktober moet je de potten en kuipen dan ook binnenzetten. Als het gevaar op nachtvorst is geweken, mogen je potten en kuipen naar buiten

Hoe vaak moet je tropische planten bemesten?

Mest de planten een laatste keer wanneer ze in volle bloei staan. Het ideale moment is vlak voor een regenbui. Dan kan de meststof samen met het regenwater geleidelijk naar de wortels doorsijpelen. Sommige tropische planten vragen een specifieke meststof. Zo bestaan er speciale meststoffen voor citrusbomen, olijven, palmen en woestijnachtigen. Bananenplanten, boomvarens en bloeiende planten verkiezen koe-, paarden- of kippenmestkorrels.