Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstplanten met een tuinleven!

Mag het in jouw woonkamer, maar ook op terras of balkon wat meer of anders zijn dan een traditionele kerstboom? Doen! Het lukt bovendien met planten die later nog een tuinleven kunnen krijgen. 
 

Tuinplanten, het kan!

Heel wat tuinplanten kunnen wel degelijk wat dagen een hogere, zelfs gezellige huiskamertemperatuur aan. Schrik er dus niet voor terug de traditionele kerstboom (Picea abies) te vervangen door planten die na de feestdagen jouw tuin, terras of balkon nog heel wat jaren kunnen opfleuren. Verhuis ze wel niet plotsklaps van de koude naar de warmte en omgekeerd. Laat steeds enkele dagen wennen. Geef in huis regelmatig water. Het is er warmer dan ze in deze periode van het jaar gewoon zijn. Hun potkluit mag er niet uitdrogen. 
 

Met traditionele kerstkleuren!

Fan van traditionele kerstkleuren in huis? Alles met rode besjes tegen een achtergrond van wintergroene bladeren komt in aanmerking. Ideaal voor een plantenschaal en bloembak zijn bergthee (Gaultheria procumbens) en Skimmia japonica, want bescheiden in hoogte, maar groots in sfeer. Mag de pot wat groter en hoger zet dan in op hulstsoorten met vrouwelijke exemplaren van winterbes (Ilex verticillata) op kop.  
 

Groen om zelf bij te kleuren

Gewoon groene planten komen natuurlijk ook in aanmerking. Te beginnen met gewone klimop (Hedera) die je vanuit zijn pot laat slingeren over kast of tafel en bijkleurt met decoratie volgens eigen smaak. Goed voor een plek op een prominente plek in huis zijn zeker ook de dwergstruikjes en bonsaiboompjes die je in het tuincentrum vindt en graag verder door jou aangekleed worden. 
 

Bloeiende kerstsfeer

Al zal het ook dit jaar weer geen witte kerst zijn, laat dat je niet tegenhouden om in te zetten op witte accenten. Pak uit met heestertjes die witte bessen dragen of -en erg charmant- met bloeiende planten. Kerstster (Helleborus) is een ideale sfeerschepper op elke feesttafel, want te koop in mini potjes, amper 10 cm hoog en dus geen sta-in-de-weg voor gezellig samenzijn. Voor gelijk welke andere plek in huis zijn er bloeiende Gentse azalea’s. Hun bloemen vullen de woonkamer wel 6 weken lang.

Mini-kerstbomen

Niet kiezen voor een traditionele kerstboom wil niet zeggen dat er geen ‘boom’ mag zijn om te versieren. Kijk voor heuse tafelmodellen richting compact gekweekte, nog jonge exemplaren van Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana ‘Elwoodii’ ) en de alsmaar verder in mooie kegelvorm evoluerende witte- of Canadese spar (Picea glauca ‘Conica’). Tuincentra en bloemenzaken verkopen ze zowel puur natuur als bijgekleurd met een sneeuw- of zilverlaagje en eventuele extra kerstversiering. 
 

Kerstbomen, maar dan anders

Wat groter en perfect passend in een modern interieur is de Japanse den (Pinus parviflora), een naaldboom met grillige vorm en in geval van de variëteit ‘Glauca’ met blauwgroene naalden. Het is een gemakkelijke ‘kapstok voor kerstballen en lichtsnoeren. Iets meer aanleunend bij de traditionele kerstboomvorm is Pinus pinea ‘Silver Crest’, een traag groeiende parasolden met lange zilverkleurige naalden.